04-01-05

training (10,3km - 59:10 - 10,45km/u)

Mooi zonnig, 7gr maar veraderlijke scherpe wind, hartslag netjes tussen 150-155.
Van de 10 km waren er 4 onverhard in t bos.
In het begin weer pijnlijk stijf gevoel onder aan de linkerkuit. Na een drietal km verdwijnt het vanzelf en ook achteraf voel ik er niks van. Ik maak me er niet teveel zorgen om.

14:33 Gepost door morphine | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

2005 Ik wens je en je familie een gezond, gelukkig en sportief 2005 toe.

Gepost door: Koen | 04-01-05

Goe bezig. Hou vol en veel plezier in 2005.

Gepost door: Stefan | 05-01-05

degustibus non disputantum est Goh, Morphine, wie ben ik om jou hierin raad te geven. Ik weet alleen het volgende, het marathonteam uit Mol bestaat uit ongeveer 150 leden, die onder begeleiding 4 dagen per week samen (kunnen) trainen, bijna iedereen loopt onder de 4 uur, scherpste tijd rond de 2.15 . De schema's die je terugvindt zijn inderdaad in voorbereiding van Rotterdam op 10 april, waar de club massaal aan deelneemt (er worden 2 marathons per jaar uitgekozen, maar gisteren liep er met mij een vrouw mee die er toch wel 8 per jaar liep). Er worden 2x per jaar lactaattesten afgenomen. Je zal zien dat die trainingsschema's de volgende weken serieus evolueren en dat de lange duurlopen waar jij van spreekt stillaan meer op de voorgrond zullen komen. Is die intervaltraining nodig, ik denk het wel, al is het maar om meer tempovastheid te krijgen en er voor te zorgen dat je je marathon aan een gelijkmatig tempo kunt uitlopen. Misschien nog even ter verduidelijking wat we gisteren gedaan hebben op de piste, eerst 2 km inlopen (hartslag recuperatie, dus onder de 130, aantal opwarmingsoefeningen, dan begonnen aan de volgende serie: 100 m lopen aan 28 sec/100 m - 100 m stappen - 200 m lopen aan 28 s/100 m - 100 m stappen - 400 m lopen aan 28 s/100 m - 100 m stappen - 200 m lopen aan ... - 100 m stappen - 100 m lopen aan ..., deze serie gevolgd door 600 m loslopen. Deze serie 4 x herhalen en uiteindelijk afronden met 2 km uitlopen, goed voor 1.5 uur training. Is dit nodig om marathon te kunnen lopen op 1 mei, wel ik denk het niet. Maar ik ben er wel van overtuigd dat dit de beste manier is om je voor te bereiden. Ik heb absoluut geen ambities naar tijd toe, maar ik wel op een gezonde manier, zonder blessures op 1 mei mijn eerste marathon lopen, en ik denk dat in die zin de raad van 150 collegamarathonlopers wijzer is dan welke ook. Om nog je vraag te beantwoorden naar welke groep je moet kijken, wel ik heb hiervoor naar de uitslag van mijn lactaattesten in november gekeken. Daar kan je uit afleiden aan welke harslag je dient te lopen in de verschillende zones . Bij mij is bv. intensieve loop tussen 151 en 163. Ik heb gisteren wel aangevoeld dat ik de laatste maand toch wel wat progressie heb gemaakt en 1 groep hoger zou kunnen trainen. Maar zoals ik in mijn titel al gezegd heb, over smaken en kleuren kan je niet twisten . Volg je eigen gevoel, luister naar mensen met meer ervaring dan ons en probeer voor jezelf de grootste gemene deler te zoeken. Succes en misschien zien we elkaar hier of daar wel !!!

Gepost door: bob | 05-01-05

Marathon lopen Beste Morphine, of wat je naam ook mag zijn.
Van mij ook de beste wensen voor een gezond en sportief 2005.
Ik las jou reactie op de eerste training van Bob gisteren, in ons Marathonteam. Ik had graag enige toelichting gegeven: ik ben Richard en ben secretaris en hulptrainer voor het MTM. Wij zijn al zo'n 15 jaar heel succesvol bezig, op àlle nivo's. Onze trainer Jos Wouters is een selfmademan en heeft reeds Belgische Kampioenen op de Marathon gemaakt zowel als voor iedereen Persoonlijke Records bij de vleet. Wij trainen VOORAL TRAAG, dus op uithouding en lange duur, maar nu in de winter trainen we een beetje op snèlheid; noem het intervaltraining als je wilt, maar we gaan (bijna) nooit in weerstand. Gisteren toevallig wel even, maar dan nemen we genoeg rust tussenin : 600m !
De lange duurlopen beginnen in prinicipe nu zondag, maar naargelang de groep waar je in thuishoort zal dit meer of minder zijn ! Groep 9 krijgt zondag 12 km voorgeschoteld, maar relatief traag, tegen 6'/km. Volgende lange duurloop ligt twee weken later, maar gaat dan al naar 16km, weer aan 6'. Afhankelijk van het aantal weken dat we hebben tot aan de marathon, worden alle afstanden twee maal herhaald, de tweede keer in een ander (trager) tempo. Op die manier zal groep 9 naar 28 en één keer naar 31.5 geloodst worden: onze laatste langeduurloop gaat van Mol op bedevaart naar Scherpenheuvel !. Daarna zijn we klaar voor de marathon die principieel twee weken later ligt.
Onze groepen worden ingedeeld op basis van lactaattesten (twee keer per jaar) o.l.v. sportdoctor Jan Olbrecht, een autoriteit op dit gebied (begeleidde Brigitte Becue en De Burggraeve in Atlanta en Van Lierde ten tijde van zijn winst op Hawaïi).
Alle schema's worden dan ook verantwoord opgesteld.
Je hebt ècht niet die ultra lange duurlopen nodig, en zeer zeker nu nog niet! Als je je nu al gaat afbeulen op 25-30 km lopen, dan ben je uitgeblust tegen dat het marathon is. Ik ken natuurlijk ook die schema's die in Runner's aangeboden worden. Tot op zekere hoogte kan ik die wel volgen, maar steevast worden lange duurlopen van 30 km aangeboden tegen marathontempo, niet? Dit is pure zelfmoord. Op training moet je trainen, in de wedstrijd moet je wedstrijd lopen, en niet omgekeerd!
En ja: wij trainen naar Rotterdam. De schema's gaan als volgt: groep 10 zijn onze beginners, groep 9 loopt de marathon uit in 3u45-4u00, groep 8 in 3:30-3:45; groep 7 in 3:15-3:30; groep 6 in 3:00-3:15, groep 5 in 2:50-3:00, groep 4 in 2:40-2:50; groep 3 in 2:35-2:40; groep 2 in 2:30-2:35; groep 1 onder 2:30. Soms overlappen groepen zich wel eens: je kan dus soms beter een groep trager trainen, en toch mensen uit een snellere groep inhalen in de marathon. Volg je nog???
Moest je nog vragen hebben, graag !!! Maar stuur me een mailtje ja, da schrijft handiger dan hier. Succes in alles wat je wenst te ondernemen. Richard.

Gepost door: Richard | 05-01-05

De commentaren zijn gesloten.